Kitap Dizileri

İdealkent Yayınları Dört Ayrı Kitap Dizisi ile Yeni Bir Seri Başlatıyor!  

MEKÂN KÜLTÜR BELLEK” DİZİSİ 

Dizi Editörü: Prof. Dr. Hatice Ayataç

Bellek ile eş anlamlı olan Hafıza, öğrenilmiş, görülmüş ya da baştan geçmiş şeyleri akılda tutma ve yeniden bilinçte canlandırma yetisi olarak tanımlanır. Türk Dil Kurumunun güncel tanımıyla (2020) “yaşananları, öğrenilenleri, bunların geçmişle ilişkisini bilinçli olarak zihinde saklama gücüdür”.

Kentsel mekan söz konusu olduğunda mekanın yaşayanlarıyla birlikte değerlendirildiği kültürel, toplumsal ve tarihsel alt başlıklarına odaklanan hafıza / bellek çalışmalarına rastlamaktadır. Günümüz kentlerinin zamansal ve mekânsal değişimleri ile gündeme gelen mekan / kültür / bellek  konu başlıkları mimarlık ve planlama yazımlarında öne çıkmaktadır. Öyle ki bellek mekanlarının görünmez hikayesi, gündelik hayatın dinamikleri, zamanın işleyişi, anlam ilişkileri, iç içe geçmiş özel ve simgesel anılar, hatırlatıcı kodlar üzerinden okuyabilmektedir.  Kentlerimiz söz konusu olduğunda sadece bireysel bir hatırlama süreci değil toplumsal kolektif bir hafızadan deneyimlerden yararlanmaktadır. Bu nedenle kent hafızasını sosyal ve kültürel bağlamından ayrı tutulmamaktadır.

Bellek, bireyin ait olduğu sosyal gruplar içinde yaşadığı deneyimlerle oluşur ve belirli bir zaman ve mekân ilişkisi içerisinde var olur. Bu sosyal çevreyi genelde aile, dini inanışlar ve sosyal sınıflar belirler. Sosyal çevrenin oluşturduğu değerler sistemi imgeler aracılığıyla temsil edilir. İnsanların ortak eylemleriyle oluşan alışkanlıklar, toplumun ortak hafızasını oluşturmaktadır. Arka planda var olan imgelerin, hafızamızda yer alan izlerin yeniden inşası noktasında diğer hatıralarımız ya da başkalarının hatıralarının doğrultusunda gerçekleşir.

Bu doğrultuda, İdealKent Mekan Kültür Bellek Dizisi, kentlerimizin geçmişi, bugünü ve yarını arasındaki fiziksel, doğal olduğu kadar sosyo-ekonomik ve kültürel bağlamında da belirleyici olan bu temel kavramlara odaklanmaktadır. Toplumların tarihsel, duygusal, politik, kültürel ve mekânsal hafızasına odaklanan, günümüzün deneysel çalışmalarına yön veren her yaştan, kültürden, coğrafyadan kullanıcının ihtiyaçlarını biçimlendiren yöntemleri kullanan araştırma ve yayınlara öncelik verilecektir. Mekan, Kültür, Bellek dizisi planlama, mimarlık, peyzaj, etnografya, kent coğrafyası, sosyoloji gibi pek çok disiplinden gelecek başvurulara açıktır.

Değerlendirme Süreci

Mekan Kültür Bellek dizisi içinde yayınlanmak üzere gönderilecek kitaplar dizi editörü ve yayın kurulu tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirme sürecinde gerekli durumlarda hakem görüşüne de başvurulacaktır. Yayınlanmak üzere başvurulan eserin sahibine 2 ay içinde yayın durumuyla ilgili olumlu ya da olumsuz geri dönüş yapılır. Yayın kurulu ve editör (gerektiğinde hakem görüşü de alınarak) yazardan bir takım düzenlemeler yapmasını isteyebilir. Yazar bu öneriler doğrultusunda eseri nihai hale kavuşturarak yayın için gönderir.

Yayın ve Dağıtım Süreci

Yayın kurulu tarafından basılmasına ve yayılmasına karar verilen kitap çalışması İdealKent yayın hazırlık birimine aktarılır. Kitabın tasarımı ve baskı hazırlıkları İdealKent tarafından yapılır. Kitabın üretim (tasarım, matbaa baskısı ve elektronik nüsha basımı vb.), dağıtım ve tanıtım süreçlerinden İdealKent sorumludur. Kitaplar basılı ve elektronik formatlarda yayınlanacaktır. İdealKent yayınlanmasına karar verilen çalışmaları 6 ay içinde dağıtıma çıkacak şekilde yayına dönüştürecektir. Eserin yayınlanmasına karar verildiğinde kitabın yazarı/editörü(leri) ile yayın telif sözleşmesi yapılır. Eser derleme bir kitap ise katkı veren yazarların sözleşme kriterlerini yerine getirme sorumluluğu editör (ler) e aittir.

Mekan Kültür Bellek Dizisi için öneri başlıklar

Kültürel Bellek

Toplumsal Bellek

Tarihsel Bellek

Kentsel Bellek

Duygusal Bellek

Kolektif Bellek

Dijital Bellek

Duysal Bellek

Politik Bellek / Siyasi Bellek

Kültürel Peyzaj

Hafıza Peyzajı

Kuramsal Çalışmalar

Deneysel Çalışmalar

Disiplinler arası Bellek Çalışmaları

Değişen / Dönüşen Bellek Çalışmaları

Sokağın Hafızası

Fotoğrafik hafıza

Arşiv / Bilgi / Belge çalışmaları

Yöntem Çalışmaları (Sözlü tarih, Hafıza Yürüyüşleri, Zihin / Bellek haritaları, Mekan Dizimi)

Kent Envanterleri

Soyut Kültürel Miras

Somut Kültürel Miras

Duygusal Bellek / Duygusal Mekan

Kent Kimliği / Kırsal / Kır kimliği

Kentsel Referanslar

Anıtlar, İnançlar ve Gelenekler

Sembol ve imgeler

Otobiyografik Hafıza

Anı mekanları

Hatırlayan Kentler

Belleğin Mekanı

Mekan Kültürü

Mekanın Belleği

Bellek Mekanları

Yer-Mekan-Hafıza

Yerin Kimliği

Çocukluk Mekanları

Suyun hafızası

Tasarımın Belleği / Belleğin Tasarımı

Ulaşımın Hafızası (İETT vb.)

Edebiyat / masalda kent belleği

Sinema ve Mekanda bellek çalışmaları

Hazırlanan çalışmaları kulturbellek@idealkent.com.tr  e-posta adresine gönderebilirsiniz.

 

KENT ve TOPLUM” DİZİSİ 

Dizi Editörü: Prof. Dr. Şerife Geniş

İdealkent Yayınları Kent ve Toplum dizisi, özellikle kent sosyolojisi ve antropolojisi alanlarına katkı yapacak, özgün yaklaşımlar ve saha araştırmaları ile yeni bakış açıları sunacak eserleri yaygınlaştırmayı hedeflemektedir. Dizi, öncelikle kentsel eşitsizlikleri ve adaletsizlikleri mesele edinen, daha adil ve yaşanabilir kentler hedefine katkı sunmak isteyen kuramsal ve metodolojik derinliği ve yaratıcılığı olan çalışmalara yer vermeyi amaçlamaktadır.  Bazı konu başlıklarını bu liste ile sınırlı olmamak kaydıyla şu şekilde sıralayabiliriz:  

Toplumsal sınıflar ve kent,  

Sosyo-mekansal ayrışma,  

Damgalanmış mekanlar,  

Kentsel çatışma,  

Kent hakkı ve kentsel adalet,  

Sosyal dışlanma ve sosyal içerme,  

Kentsel kamusal alanlara ve kolektif hizmetlere erişim,  

Gündelik yaşam ve kent,  

Meslek grupları ve kent,  

Yeni kentsel yaşam tarzları ve etkileri,  

Mahalle ve topluluk etnografileri 

Hazırlanan çalışmaları kentvetoplum@idealkent.com.tr e-posta adresine gönderebilirsiniz.  

 

“ULAŞIM ve KENT” DİZİSİ 

Dizi Editörü: Prof. Dr. Ebru V. Öcalır

Kentsel ve bölgesel coğrafyalarla birlikte insanın davranışlarını da dönüştüren önemli bir faktör olan ulaşım, kentlerin büyümesinde ve dönüşümünde etkili olduğu gibi kentsel yaşam kalitesini de önemli oranda etkilemektedir. Kentsel alanda yaşayanların hayatını olumlu ya da olumsuz şekilde etkileme gücü kentsel hareketliliğin zorunluluğu ile birlikte düşünüldüğünde ulaşım kavramının gündelik hayatımızda ne kadar önemli olduğu görülecektir. 

Modern ekonomik düzenin en aktif kaldıraçlarından birisi olması dolayısıyla kalkınmanın bütün katmanlarında belirleyici düzeyde etkili olan kentsel ulaşım başta olmak üzere diğer ilişkili konular ülkemizde yeterince tartışılmamaktadır. İdealKent Ulaşım Dizisi, başta kentsel ulaşım olmak üzere bireyin yaşam kalitesinin arttırılması amacına hizmet edecek ulaşım tartışmalarının daha fazla yapılmasına zemin hazırlayacaktır. Disiplinler arası perspektifin sunduğu imkânlar doğrultusunda planlamadan mimarlığa, ekonomiden politikaya, coğrafyadan tarihe, sosyolojiden psikolojiye ulaşımın bütün boyutları “Ulaşım” serisinde ele alınacaktır.   

Araştırmacılar Ulaşım dizisi kapsamındaki çalışmalarını yayınlanmak üzere gönderebilirler.  

Ulaşım ve Kent Dizisi için önerilen bazı başlıklar 

Akıllı Ulaşım ve Yönetimi 

Dijital Çağda Ulaşım: Kentsel Mobilitenin Geleceği 

Kentiçi Ulaşım Sosyolojisi 

Kentsel Hareketlilik, Mimarlık, Coğrafya ve Sosyal Alan 

Kentsel Lojistik  

Kentsel Ulaşım Çevresi ve Eşitlik 

Kentsel Ulaşım Planlaması 

Kentsel Ulaşım Sistemleri 

Kentsel Ulaşımda Yeni Teknolojiler 

Kentsel Ulaşımın Yönetişimi 

Kentsel Ulaşımın Yönetişimi ve Sürdürülebilirliği 

Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı 

Sürdürülebilir Ulaşım Planlaması 

Tarihsel Perspektiften Toplu Taşıma ve Kentsel Gelişim 

Toplu Taşımacılığın Geleceği 

Toplu Taşımada Sürdürülebilirlik ve Erişilebilirlik 

Ulaşım Coğrafyaları 

Ulaşım Ekonomi ve Politikası 

Ulaşım Psikolojisi ve Ulaşım Davranışları 

Ulaşım Tarihi 

Ulaşım ve Kentsel Gelişim 

Ulaşım, Çevre ve Sağlık 

Yeşil Ulaşım  

Ulaşım Türleri 

Karayolu Ulaşımı 

Demiryolu Ulaşımı 

Havayolu Ulaşımı 

Denizyolu Ulaşımı 

Hazırlanan çalışmaları ulasim@idealkent.com.tr e-posta adresine gönderebilirsiniz.  

 

“KONUT” DİZİSİ 

Dizi Editörü: Doç. Dr. Ö. Burcu Özdemir

Konut, en temel işlevi olan barınmanın yanı sıra günümüz dünyasında ekonomik, toplumsal, kültürel ve politik alanda pek çok başka işleve sahiptir. Konut bir sektör olarak ekonomiye katkı sağlamakta, diğer sektörlerle olan kuvvetli ilişkileri dolayısıyla ekonomik aktiviteyi etkilemekte, işgücü piyasasında hareketlilik dinamiklerini belirlemektedir. Ayrıca, beşeri sermaye oluşumunu ve yeni nesillerin yaşam şansını etkilemekte, geçmişin mimari ve estetik özelliklerini bugüne aktaran bir kültürel varlık olmakta, hanehalklarının konut varlığı yolu ile toplumun tüketim ve yatırım davranışını şekillendirmektedir. Tüm bu işlevleri ve temel insan haklarından biri olması sebebiyle de hükümet politikalarına konu olmaktadır. 

Dünyanın içinden geçmekte olduğu süreçte konutun özellikle toplumsal ve ekonomik alandaki etkileri daha net izlenebilmektedir. Hâlihazırda dünya nüfusunun giderek artan bir kısmının yeterli ve ekonomik olarak karşılanabilir bir konuta ve sürdürülebilir yaşam çevrelerine erişim sağlayamadığı bir kriz ortamı yaşanırken, bu krizin Covid-19 küresel salgını ile birleşmesi insan sağlığı ve esenliği için konut ile ilişkili sorun alanlarının ne kadar kritik olduğunu ortaya koymaktadır. Diğer yandan, 2000’li yıllarda yaşanan ekonomik krizler konut piyasalarındaki değişimlerin ekonomik ve toplumsal alanı ne derece etkilediğini gözler önüne sermektedir. Bu doğrultuda, İdealKent Konut Dizisi, konutun çok işlevli yapısı ve bu yapıdaki güncel dönüşümler, yeterli ve ekonomik olarak karşılanabilir konuta ve sürdürülebilir yaşam çevrelerine erişim, konuta mülkiyet biçimlerinde gözlenen eğilimler, yeni konut üretimi, mevcut konut stokunun durumu ve geleceği, kentsel iyileştirme ve dönüşüm girişimleri konularında tartışmaların yapılmasına zemin hazırlayacaktır. Doğası gereği konut ve konut çalışmalarının pek çok disiplinin kesişiminde yer alması sebebiyle Konut dizisi kentsel planlama, mimarlık, ekonomi, kentsel politika, kamu yönetimi, coğrafya, sosyoloji, inşaat ve diğer ilişkili alanlardan gelecek çalışmalara açıktır.  

Konut Dizisi için öneri başlıklar 

Konuta Ekonomik Erişebilirlik 

Sosyal ve Karşılanabilir Konut 

Konut Finansmanı 

Konut Politikaları 

Konut Üretimi 

Konut Piyasaları 

Mevcut Konut Stokunda İyileştirme Girişimleri 

Kentsel Dönüşüm 

Konut Yoksulluğu 

Gecekondu 

Konut Alanları Planlaması 

Kiralık Sektörün Sürdürülebilirliği 

Ev Sahipliğine Geçiş ve Sürdürülebilirliği 

Konut Varlığı 

Tarihi Konut Alanları 

Yer Seçimi ve Konut Tercihleri 

Konut ve Afetler 

Konut, Çevre ve Sağlık 

Konut ve Ekonomi 

Konut ve Kültür 

Konut, Mahalle ve Toplumsal Yaşam 

Konut ve Yaşam Çevresi Memnuniyeti 

Konut ve Yaşam Koşulları 

Konut ve Sürdürülebilirlik 

Konut Stokunda Hareketlilik 

Karşılaştırmalı Konut Çalışmaları 

Hazırlanan çalışmaları konut@idealkent.com.tr e-posta adresine gönderebilirsiniz.

Nasuh Akar Mahallesi, Türk Ocağı Caddesi, Prof. Dr. Osman Turan Sok. No: 4 Kat: 2, 06520 Balgat-Çankaya/Ankara

Tel: +90 312 285 53 59 – +90 543 285 53 59 Fax: +90 312 285 53 99